‘Pengikat’ Sabung Ayam Dalam Talian Filipina Masih Hilang Ketika Siasatan Senat Berbungkus
Uncategorized

‘Pengikat’ Sabung Ayam Dalam Talian Filipina Masih Hilang Ketika Siasatan Senat Berbungkus

Sebuah jawatankuasa Senat Filipina yang menyiasat kehilangan misteri 34 lelaki yang mempunyai kaitan dengan pasaran sabung ayam dalam talian (e-sabong) yang baru dikawal selia menyelesaikan prosiding minggu ini.

E-koktel
Charlie “Atong” Ang memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Senat https://turning-the-tide.org/ Mengenai Ketenteraman Awam dan Dadah Berbahaya pada Mac. Dia menafikan sebarang penglibatan dalam kehilangan itu. (Imej: SunStar )
Tetapi The Philippine Inquirer melaporkan Jawatankuasa Senat mengenai Ketenteraman Awam dan Dadah Berbahaya tidak lebih dekat untuk mengetahui apa yang berlaku kepada lelaki yang hilang itu.

Dalam banyak kes, lelaki itu kali terakhir dilihat dalam satu daripada tiga arena kokpit yang dikendalikan oleh Lucky 8 Star Quest Inc, sebuah syarikat e-sabong berlesen, menurut Inquirer . Ada yang dilihat berbual dengan pegawai keselamatan kokpit sebelum mereka hilang.

Kesemua mangsa disyaki terlibat dalam skim mengatur perlawanan. Ini biasanya https://bookbooknyc.com/ melibatkan sabotaj prestasi ayam jantan untuk kepentingan sindiket perjudian.

‘Kami’ Nafi Penglibatan
Lucky 8 Star Quest Inc dimiliki oleh taikun perjudian Charlie “Atong” Ang. Ang ialah tokoh kontroversi di Filipina, bekas pengendali nombor haram, dan kroni bekas Presiden Filipina Joseph Estrada, yang didakwa pada tahun 2000 kerana rasuah. Ang juga menghabiskan masa di penjara atas tuduhan “merompakan”.

Memberi keterangan pada pendengaran jawatankuasa bulan lepas, beliau menafikan sebarang penglibatan dalam kehilangan itu dan mendakwa terdapat “konspirasi” terhadapnya oleh pengendali saingan.

Tetapi pada hari Isnin, pengerusi jawatankuasa Senat, Ronald Dela Rosa, berkata panel itu akan mengesyorkan agar CIDG (Kumpulan Siasatan dan https://gifetgif.com/ Pengesanan Jenayah) dan DOJ “mengumpul lebih banyak bukti terhadap “Atong” Ang dan pegawai pitmaster yang lain.

Beberapa orang telah ditahan kerana disyaki terlibat dalam penculikan itu, termasuk lima pegawai polis. Ketua CIDG Jeneral Eliseo Cruz memberitahu jawatankuasa agensinya telah memfailkan tuduhan penculikan dan rompakan terhadap pegawai itu.

Cadangan lain jawatankuasa Senat termasuk menjadikan kamera keselamatan di stesen pertaruhan dan arena kokpit sebagai syarat wajib pelesenan. Dela Rosa berkata siasatan telah dihalang oleh kekurangan rakaman keselamatan yang tersedia.

Beliau juga mahu memperkenalkan undang-undang baharu yang akan mengehadkan operasi e-sabong kepada hari Ahad dan cuti umum, https://startupmeme.com menjadikannya selaras dengan undang-undang sedia ada mengenai sabung ayam tradisional.

Duterte Tidak Akan Menggantung Pasaran
Bulan lalu, jawatankuasa itu menggesa Presiden Rodrigo Duterte untuk menggantung pasaran e-sabong sementara menyiasat kehilangan itu sedang dijalankan. Presiden menolak , memetik hasil operasi berlesen yang dijana untuk tabung kerajaan.

Saya akan memilih sekarang antara kehilangan pendapatan berbilion-bilion. Ia satu pembaziran,” kata Duterte kepada penggubal undang-undang. “Kami tidak mempunyai wang. Kami kekurangan wang.”

E-sabong meledak dalam populariti semasa penutupan koronavirus Filipina yang berlanjutan apabila banyak tempat langsung ditutup kepada penonton. Ini mendorong kerajaan untuk mengenakan cukai dan mengawal selianya.

Pengawal selia perjudian PAGCOR mula mengeluarkan lesen pertama pada Mei 2021, sejurus selepas orang mula hilang.